Frågor och svar

 

  • Jag vill komma i kontakt med en uppfödare.​

Under fliken "valpar" finns en lista med uppfödare i Sverige. Det finns också en uppfödarlista på den Tjeckiska rasklubbens hemsida under fliken Chovatelstvi, i drop listen väljer du Chovatelské stanice.
Rasen är godkänd i följande länder, Polen, Slovakien, Schweiz, Danmark, Norge, Sverige, Finland och Tjeckien.   

  • Vad ska man tänka på när man importerar valp?

Ja, det är många saker att tänka på när du ska hämta en valp.
Det viktigaste är att hitta en uppfödare som man känner förtroende för.
Läs på jordbruksverkets hemsida vilka regler som gäller för införsel av valp/hund. Valpen måste vara rabiesvaccinerad för att föras in i Sverige om du importerar från något annat land än Norge. Dessutom ska valpen vara chipmärkt, ha husdjurspass och en exportstamtavla. Du behöver också ha ett införseltillstånd från Jordbruksverket.
Om du åker till Tjeckien bör du veta att många biluthyrare tar en större summa, typ 8000:- i depositionsavgift, endast kortbetalning. Så ska du hyra bil behöver du ha den summan på kortet.
Läs alltid på flygbolagets hemsida om vilka regler som gäller för just ditt flygbolag. Du måste boka en speciell biljett för valpen.
Tänk på att du alltid måste registrerar din hund i jordbruksverket och skicka in stamtavlan till SKK för att registrera hunden i SKK när du kommer hem.

 

  • Bonitering vad är det?

Bonitace/mönstring i Tjeckien

En bonitace är en sorts avelsvärdering. I Sverige kallas motsvarande för mönstring. I Tjeckien mönstras alla chosdký pes som ska gå i avel (och vissa andra raser).  
För att få avla på en chodský pes enligt de tjeckiska reglerna måste den efter att ha uppnått en ålder av 18 månader genomgå en bonitace/mönstring och bli godkänd.
En hund som redan parats får ej deltaga vid en bonitace.

Innan boniteringen måste hunden först röntgas och ställas ut på en klubbutställning. Om resultatet är max c höfter och minst very good på utställningen går hunden vidare till bonitering.
På mönstringen görs bl.a. en extriörbedöming. Man kontrollerar om hunden är rastypisk; höjd, vikt, färg, tandfel, avvikelser från rasstandarden ect. Det ingår också en liten mentaltest och hälsokontroll.


 Hunden får en av följande bedömningar:

Godkänd En hund som blir godkänd skall efter mönstringen även erhålla godkänt resultat (výborný eller velmi dobrý, motsvarande 1:a i kvalitet) på en officiell utställning innan man kan skicka in en parningsansökan. Godkänd betyder alltså att hunden är så pass rastypisk (även om den har småfel) att den bör användas i aveln för rasen.

Icke godkänd Detta innebär att hunden ej får användas i avel med andra mönstrade hundar. Hunden kan ha för många eller för stora fel som kan bidra till att rasen förstörs mer än den utvecklas framåt.

Godkänd med speciella krav – Detta innebär att hunden har något speciellt att tillföra rasen, t.ex. en speciell färg. Hunden får endast paras med utvalda tikar/hanar, KPCHP bestämmer vilka hundar som är lämpliga. En hund som blir godkänd med speciella krav skall efter mönstringen även erhålla godkänt resultat (výborný eller velmi dobrý, motsvarande 1:a i kvalitet) på en officiell utställning innan man kan skicka in en parningsansökan.

 
Boniterade hundars parningar skall godkännas av KPCHP's avelsråd innan parning sker. 
Blanketter för parningsansökan finns på KPCHP's hemsida.

 

Bonitace/mönstring utanför Tjeckien är i dag inte möjligt, men arbete pågår för att det i framtiden ska vara möjligt.

 

 

 

Nellimedkompis

Nellie 8 månader med sin jämngamla aussie kompis Rock.